Ботулізм - гостре інфекційно - токсичне захворювання з групи харчових токсикоін-фекцій, що викликається анаеробними бактеріями і їх токсинами, які характеризуються переважно важким ураженням ядер черепномозкових нервів.
Ботулізм зустрічається в усіх частинах земної кулі, але частіше в країнах, де населення вживає багато консервованих продуктів домашнього приготування. Бактерії, які виробляють ботулотоксин, поширені в природі. Вони зустрічаються в землі, воді, в організмах деяких тварин, розвиваються за повної відсутності кисню і тому найкраще зберігаються в герметично закупорених консервних банках, де гинуть всі інші мікроби. За несприятливих умов вони утворюють спори, які малочутливі до зовнішніх чинників.
Продукти, уражені бактеріями ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаком часто не відрізняються від звичайних, хоча інколи набувають запаху прогірк¬лого масла. Розкладаючи білки, жири і вуглеводи, вони утворюють вуглекислий газ. Саме він і викликає здуття банок. Такі консерви ні в якому разі не можна вживати в їжу.
Смертність від ботулізму висока: від нього помирає більше 25% хворих.
Отруєння ботулотоксіном наступає через декілька годин, а іноді і діб з того моменту, коли був з’їдений заражений продукт. Початок хвороби - блювота, нагадує будь-яке харчове отруєння. Потім з’являються симптоми, характерні для ботулізму: послаблення зору, косоокість, порушення ковтання, інші симптоми, які свідчать про параліч окремих м’язів.
Захворювання проходить тяжко.
Для запобіганню ботулізму необхідно:
І найголовніше, завжди треба пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби не можуть бути гарантовано очищеними від забруднення. Ні один рецепт консервування не запобігає проростанню спор мікроба ботулізму. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба викласти в каструлю і прокип’ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити. Кип’ятіння вбиває токсин, який утворився в консервах. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їжею - основний засіб профілактики.
При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати «екстрену медичну допомогу». Дуже важливо вчасно надати домедичну допомогу - промити шлунок 5% содовим розчином, зробити клізму. Подальше складне лікування ведуть кваліфіковані спеціалісти-медики у лікарняних умовах.
МВН Новомосковських територіальних курсів
ЦЗ та БЖД (ІІІ категорії)
Владислав БОВА