Як уберегти себе від ботулізму
опубліковано 05 жовтня 2020 року о 15:28

Ботулізм - гостре інфекційно - токсичне захворювання з групи харчових токсикоін-фекцій, що викликається анаеробними бактеріями і їх токсинами, які характеризуються переважно важким ураженням ядер черепномозкових нервів. 

Ботулізм зустрічається в усіх частинах земної кулі, але частіше в країнах, де населення вживає багато консервованих продуктів домашнього приготування. Бактерії, які виробляють ботулотоксин, поширені в природі. Вони зустрічаються в землі, воді, в організмах деяких тварин, розвиваються за повної відсутності кисню і тому найкраще зберігаються в герметично закупорених консервних банках, де гинуть всі інші мікроби. За несприятливих умов вони утворюють спори, які малочутливі до зовнішніх чинників.

Продукти, уражені бактеріями ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаком часто не відрізняються від звичайних, хоча інколи набувають запаху прогірк¬лого масла. Розкладаючи білки, жири і вуглеводи, вони утворюють вуглекислий газ. Саме він і викликає здуття банок. Такі консерви ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Смертність від ботулізму висока: від нього помирає більше 25% хворих.

Отруєння ботулотоксіном наступає через декілька годин, а іноді і діб з того моменту, коли був з’їдений заражений продукт. Початок хвороби - блювота, нагадує будь-яке харчове отруєння. Потім з’являються симптоми, характерні для ботулізму: послаблення зору, косоокість, порушення ковтання, інші симптоми, які свідчать про параліч окремих м’язів.

Захворювання проходить тяжко.

Для запобіганню ботулізму необхідно:

  • ретельно вимивати продукти і посуд , що використовуються для консервування, від бруду і пилу;
  • використовувати за рецептурою рекомендовані концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопичуванню токсинів;
  • м’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
  • не консервувати герметично гриби й інші продукти, які важко почистити чи використати кислоту, яка подавлює розвиток спор ботулізму;
  • зберігати домашні консерви при низьких температурах;
  • не купуйте домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні і рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках;
  • Не купуйте в магазинах консерви, у котрих роздута кришка 

І найголовніше, завжди треба пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби не можуть бути гарантовано очищеними від забруднення. Ні один рецепт консервування не запобігає проростанню спор мікроба ботулізму. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба викласти в каструлю і прокип’ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити. Кип’ятіння вбиває токсин, який утворився в консервах. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їжею - основний засіб профілактики.

При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати «екстрену медичну допомогу». Дуже важливо вчасно надати домедичну допомогу - промити шлунок 5% содовим розчином, зробити клізму. Подальше складне лікування ведуть кваліфіковані спеціалісти-медики у лікарняних умовах.


Памятка бутулізм.docx


                                                                                МВН Новомосковських територіальних курсів

                                                                                 ЦЗ та БЖД (ІІІ категорії) 

                                                                                 Владислав БОВА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux