Семінар щодо розвитку медицини в громадах відвідали фахівці сільської ради
опубліковано 03 грудня 2018 року о 13:22

Як укласти договір з Національною службою здоров’я, як планувати діяльність комунального некомерційного підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги, як скласти фінансовий план ЦПМСД, як укласти колективний договір – такі питання було розкрито фахівцями Центру розвитку місцевого самоврядування  на нещодавньому семінарі «Стратегія розвитку закладів охорони здоров’я». Семінар відвідала група фахівців сільської ради чолі з Миколою Мазницею.

Щоб укласти договір з НСЗУ лікувальний заклад мусить автономізуватися, - розповідає експерт Олена Гладка, - з комунального закладу він має перетворитися на комунальне некомерційне підприємство.

Галузь підійшла до третього етапу підписання декларацій з непоганими результатами. В нашій області лідерами є Криничанська, Покровська  і Томаківська громади, де близько 80%  жителів вже обрали своїх лікарів. Таким чином, з Нового року заклади охорони здоров’я цих громад отримуватимуть фінансування за новими тарифами, а це зовсім інші гроші, які дозволять лікарям купувати обладнання, робити ремонти. Радянська модель передбачала фінансування за кількістю населення, - нагадує експерт з фінансів Андрій Мужевський, - і грошей хронічно бракувало, тепер же «гроші ходять за пацієнтом» - кошти розподілятимуться адресно.

Аби спонукати жителів активніше обирати собі лікаря, медичні заклади вдаються до проведення т.зв. ярмарків здоров’я. На такому заході в Царичанській громаді жителі отримували консультації лікарів, вимірювали тиск, вміст цукру і обирали сімейних лікарів. Інші громади вдаються до недемократичних методів. Один з головних лікарів розповів, що в їхній громаді візит до лікаря закінчується тільки тоді успішно, коли є підписана декларація. Жорстко, авторитарно, але дієво, - вважає цей пан. Адже чим більше підписано декларацій, тим менше грошей витрачатиме на медицину місцевий бюджет, оскільки держава фінансуватиме лікування тільки тих хворих, які обрали собі сімейного лікаря і підписали з ним договір.

Андрій Мужевський детально розповів, з яких джерел фінансуватимуться медичні заклади. Це насамперед т.зв. капітаційна ставка – кількість коштів на кожну декларацію. На одного пацієнта, який обрав лікаря і засвідчив свій вибір декларацією, держава виплачує 370 грн на рік. Ця сума, проте, не стала, а диференціюється відносно різних вікових груп: на лікування дітей і літніх людей держава виділяє більше грошей. На лікування тих громадян, які не уклали угоду з лікарем, держава поки що виділяє 240 грн, але - увага! - вже в липні наступного року припинить це робити, відповідно, хто не підписав декларацію, не отримає медичної допомоги. Інші джерела доходів закладів охорони здоров’я - цільові програми, програми з бюджету громади, платні послуги, доброчинні внески чи надходження від донорів.

 Олена Гладка наголосила на необхідності формування стратегії розвитку ПМСД. Не треба боятися ставити амбітні цілі. У нас люди проходять три стадії вагання, - ділиться спостереженнями п.Олена. Перша. Цього ніколи не може бути. Друга. Мабуть, щось у цьому є. Третя. Я ж тобі казав!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux