Небезпека ботулізму!
опубліковано 26 червня 2019 року о 16:21


Держпродспоживслужба України повідомляє про погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм за 5 місяців поточного року.
Так, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку року серед всіх випадків ботулізму, участь у розслідуваннях яких брали територіальні органи Держпродспоживслужби, 21 - пов'язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва. При чому, 3 випадки, ймовірно пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня (в Чернігівській (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській та Запорізькій областях).
За статистикою в країні щорічно реєструється біля 120-150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60%.
Ботулінічний токсин є найбільш сильнодіючим із усіх відомих бактеріальних токсинів. У кристалічному стані він у 10–100 мільйонів разів токсичніший від ціанистого калію. Навіть менше 1мг токсину може знищити мільйони людей. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.
Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється ботулотоксин, який в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій. За всіх оптимальних умов швидкість токсиноутворення є досить значною і становить 12 - 24 годин.
Як правило, більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушеннями основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів. Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо не випатрошена риба.
В домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму, тому для профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100С° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10С°. При температурі 0°С мікроб взагалі не розмножується, токсин не виділяється.
Консервовані продукти з ознаками недоброякісності (здута кришка, зміна кольору, поява газу в момент знімання кришки тощо) куштувати та вживати забороняється. Такі консерви знищують.
В жодному випадку не купуйте ковбасні вироби, м'ясокопченості, рибу в'ялену та копчену, домашні консерви в осередках стихійної торгівлі («з рук», у дворах, на трасі, біля магазинів, біля ринків, з автотранспорту, тощо). Будьте насторожені при купівлі продукції в магазинах та супермаркетах, обов’язково запитуйте у продавців документи, що засвідчують її безпечність та якість. Це право ви маєте у відповідності із Законом України «Про захист прав споживачів».
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Виробникам рибної продукції в літній період рекомендується виробляти лише патрану рибу.


Начальник відділу безпечності харчових
продуктів та ветеринарної медицини
Новомосковського міськрайонного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Дніпропетровській області                                                              С.С.Бровенко

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux